Cafés Micke Svensson har skrivit om barnprogram förr. Lite nostalgi är det allt. Läs nedan.
1. Solstollarna (1985, 87)
Programmet startade som sommarlovs-tv, men efter en massiv tittarstorm gav SVT med sig och körde kvällsrepris på bästa sändningstid, 19:30. Skumberg som smugglade wienerbröd med sjokkoläääääde. Ulla-Bella min sekreterare, åtta-åtta-åtta och lite till.
Tullaren Gömstedt med storys om skarpsynte kollegan Harry Andersson från Helsingborg. Direktör Knegoff. Figurerna härmades i såväl simskolor som Försäkringskassans fikarum. Per Dunsö och Ola Ström var hela Sveriges (toffel)hjältar under större delen av 80-talet. Och när Samantha Fox och Mandy Smith landade på Ribban i Malmö för att vara med var det inte bara seriens gubbsjuke Gösta som gick i gång.
Visste du kanske inte
Televerket blev nedringt av abonnenter som ville byta telefonnummer. Folk satt hemma och slog galet många åttor på telefonerna precis som Ulla-Bella och när Solstollarna gick i repris tvingades Ola Ström dubba om den klassiska repliken till ”Nummer, nummer, nummer”.
Replik ”Jaaaaaa. Kladdar inte, 12:50 tuben, två för en tiaaaaa.” (Ulla-Bella säljer solkräm till Samantha Fox)
2. Barnjournalen (1972–88, 90–91)
Tänk att få vara knattereporter! Avundsjukt följde man Jonas från Luleå, Marianne från Kalmar och alla de andra glinen som rapporterade i barnens egen nyhetssändning under ledning av entusiastiske ankaret Bengt Fahlström. Efter 17 år ersattes han av den betydligt blekare Pelle Thörnberg.
Visste du kanske inte
Premiäråret 1972 skandaltoppade Manchester Uniteds problembarn George Best genom att rymma med en blondin till spanska festnästet Marbella. Han hämtades hem, låstes in och nu skulle det vara slut på dumheterna. Några intervjuer fick han inte ställa upp på. Utom en. Bengt Fahlström hade länge bearbetat managern Frank O’Farrel och lovats en intervju, bara den inte handlade om brudar och sprit. Bengt lyckades dessutom pruta ner kostnaden från 5 000 kr (vilket var hela programbudgeten) till 800 med frasen ”Du har väl barn själv”. Iförd Man U-dräkt intervjuade Bengt Fahlström ungdomsidolen Best i mittcirkeln på Old Trafford efter att de kickat lite boll. Hela världspressen tittade avundsjukt på från läktaravstånd. Dåvarande barn-tv-chefen Arne Weise blev så impad att han flög ner till Malmö och beställde 38 program av Barnjournalen över två år.
Replik ”Välkomna till Baaarnjournalen!”
3. Tårtan (1973)
Historien om tre nyss landstigna sjömän som tar över ett Stockholmsbageri utan några som helst kunskaper har repriserats många gånger, senast i somras. Bakom den fåniga fasaden är Carl Johan De Geers berättelser samtidigt parodier eller kommentarer till olika berättarstilar. Avsnittet där Hilding är deprimerad och bara kan muntras upp med en fis sägs vara en passning till Bergman.
Visste du kanske inte
Från början var det tänkt att Tårtan bara skulle handla om en ensam misslyckad bagare, spelad av Peter ”Så ska det låta” Harryson. Men vid en testfilmning insåg man att storyn kändes för tunn. Harryson ersattes av kompisarna Jan Lööf (Janos), Mats G Bengtsson (Hilding) och Krister Broberg (Frasse), samtliga helt gröna framför kameran. Annan överkurs: Avsnittet ”Mjölstraffet” ansågs för homosexigt och censurerades av barn- och ungdomsredaktionen. Frasse har tjyvätit av degen och läxas upp av sina kollegor. Janos och Hilding lägger upp Frasse på bakbordet, häller mjöl över hans nakna rumpa, spankar honom med brödkavlen och undrar om det ”känns gött?”.
Replik ”Socker, grädde, nötter och mandelflarn…”
4. Kapten Zoom (1976)
Under senare delen av 70-talet hette barnens bäste vän Kapten Zoom. En utomjording, spelad av Anders Linder, i taskiga gröna trikåer lärde barn att ifrågasätta allt, från industriutsläpp till oskäliga hyreshöjningar. Samhället dissekerades och krångligheter som avloppssystemets uppbyggnad förklarades pedagogiskt genom att Zoom helt enkelt dök ner i toalettstolen. Ett bevis på att kapten Zoom har allra högsta kultstatus var när Linder drog på sig den då rätt illasittande kroppsstrumpan för att överlämna veckans brev i Sen kväll med Luuk i februari 2000. Kapten Zoom gjorde dessutom comeback i sommarlovsprogrammet Vintergatan 5A häromåret.
Visste du kanske inte
Manuset till Kapten Zoom skrevs av Anders Linders fru, Anna Roll.
Replik ”Galaxer i mina braxer!”
5. Drutten & Gena (1971–79)
Framstår såhär i efterhand som en lika märklig duo som Lagerbäck och Söderberg – en krokodil och en apa sida vid sida. Små sketcher och banala sångtexter framfördes av den rosslige Sten Carlberg (Gena) och den gnyende Agneta Bolme-Börjefors (Drutten) till barnens stora förtjusning. Hette först Drutten och krokodilen, bytte namn 1975 och närmare 700 avsnitt spelades in under de åtta år serien visades i olika caféprogram.
Visste du kanske inte
Drutten och Gena var från början populära ryska sagofigurer och importerades av Sveriges Television som tillverkade egna dockor.
Replik ”Du, Gena?” ”Ja, Drutten?”
6. Fem myror är fler än fyra elefanter (1973–77)
Magnus, Brasse och Eva – barnprogrammens Gre-No-Li – lärde oss att dribbla med bokstäver och siffror. I 58 program var de mysiga magistrar för Sveriges unga som inte fattade att de gick i skola på bästa sändningstid. Efter Lattjolajbanlådan, ”En ska bort”, namnstavningen (”E-r-i-k. Erik!”) som reklamstulits av Ekströms, siffersång, och när elefanten trumpetade ”Nu är det slut” och pruttade iväg som en oknuten ballong hade man gjort sin läxa – mer än frivilligt.
Visste du kanske inte
Finalåret gick Fem myror som julkalender – med bokstäver på luckorna i stället för siffror.
Replik ”Fel, fel, fel!”
7. Trazan och Banarne (1976, 80–81)
Balla Trazan Apanson och polarn Banarne bjussade på filmtajm och körde klassiska låtar som Ingen har sett Fantomen utan kläder och Apu-apu. Hemlige Arne lärde ut balla bus (”klipp bort stråna på tandborsten och limma dit ett par sockerbitar i stället och som tandkräm – glasyr!”) samtidigt som man aktade sig för Ted ”Olyckan” Åström för annars skulle det hända en grej! I början av 80-talet fick Åberg och Möllberg sällskap av Janne Schaffer och Electric Banana Band var fött.
Visste du kanske inte
Första omgången av serien raderades av en oaktsam SVT-tekniker redan i slutet av 70-talet varför den aldrig kunnat köras i repris.
Replik ”E bananerna fiiina?”
8. Doktor Snuggles (1981)
Kattamor! Kosmoskatten! Spruttibangbang! Sköna karaktärer och halv-knarkig story; folk försvann och förvandlades till fjärilar, plåtskjul kunde tala och rymdraketer byggas av trä. Men bäst av allt är manicken som skulle göra Birgitte Söndergaard och hennes stab i TV3:s Spårlöst försvunnen arbetslösa: Leta-rätt-på-allt-maskinen. Bara att trampa i gång som en vanlig cykel och vips visar skärmen var personen man letar efter befinner sig.
Visste du kanske inte
Doktor Snuggles kunde ha blivit släkt med Musse Pigg och Kalle Anka. Under en halvknackig golfrunda 1972 muntrades Disneys vd upp av beskedet att irländaren Jeffrey O’Kelley satt på en möjlig guldgruva – Doktor Snuggles fanns ännu bara på papper men hade enligt ryktet grym potential. O’Kelley, som tappat förtroendet för den amerikanska jätten sedan Walt dött, gavs också ett bud, men han skulle inte ha någonting att säga till om hur figuren utvecklades och tackade bestämt nej. O’Kelley bor i dag på engelska landsbygden, är i full färd med nya 3D-avsnitt och har planer på att skapa en Snugglespark.
Replik ”Vi frågar Puckly.”
9. Hajk (1973-88, 90, 2000, 2002)
Karlstads MacGyver, Bengt Alsterlind, firar 30 år som programledare för Hajk nästa år. Fiffigheter som hur man täljer en visselpipa av rönn och hur man skjuter pingisbollar med dammsugaren varvas med expertsvar på livets stora frågor: Hur gör man randig tandkräm? Och är Norge verkligen västvärldens största exportör av kameler? (Ja, faktiskt.)
Visste du kanske inte
Hajk är Bengt Alsterlinds egen programidé, men första säsongen leddes av Ulf ”Livslust” Schenkmanis. Hajk är en förkortning för programpolicyn: Helfestligt. Allmänbildande. Jätte-intressant. Kunskapsorienterande.
Replik ”Tjipp och välkomna till Hajk!”
10. Bröderna Dal – Professor Drøvels hemlighet (1979)
Margaret Thatcher blir Englands förste kvinnliga premiärminister, Kramer mot Kramer kammar hem fyra Oscars och Muhammad Ali lägger av för gott efter 56 segrar på 59 matcher, mitt under den värsta oljekrisen. Stora saker 1979, visst, men de yngsta är fokuserade på nåt helt annat: Professor Kurt Drøvel försvann 1950 under en expedition på Overfloden utanför Oslo och alla räddningsförsök misslyckades. Det har gått 29 år sedan försvinnandet när en galen brödratrio – Gaus, Roms och Brummund Dal – bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt professorn. Det är upptakten till den roligaste Norgehistoria som berättats i svensk tv. Succén fick två uppföljare i Bröderna Dal – Spektralstenarna (1982) och Bröderna Dal och legenden om Atlant-IS (1994).
Visste du kanske inte
Professor Drøvel själv medverkade bara i den skakigt svartvita inledningen till varje avsnitt. Scenen tog två timmar att spela in men gjorde skådespelaren Helge Reiss världsberömd. Åtminstone i Norge och Sverige.
Replik ”Misse ikke neste spennende episode av Professor Drøvels hemlighet…”
Bubblare: Linus på Linjen, Boktipset, Vilse i pannkakan, Kalles klätterträd, Kroppen, Jalle, Julle & Hjulius, Fablernas värld, Tv-piraterna, Sant & sånt, Det var en gång, Alfons Åberg, På kurs med Kurt, Barbapappa, Balthazar, Fragglarna, Svenska Sesam, Spöket Laban.
Skulle inte tro det: Clownen Manne.
2 kommentarer:
Nostalgi är bara förnamnet...
En sak angående Hemlige Arne:
Man skulle använda sin favoritmjukost som tandkräm och INTE glasyr. (Skölj med sockerdricka!)
En annan HA-klassiker är när man skulle dela upp jordgubbar mellan sin syster och sig själv. När man gav en jordgubbe till sin syster, så använde man en som var fäst med snöre i sitt finger, vilket resulterade i att när hon fick en så följde den lika snabbt med till baka. "Uppdelning" av jordgubbarna utfördes samtidigt som frasen "en till syrran och en till mig" uttalades...
Prova detta på din syster!
Underbar nostalgi!! Mmmm.....
Skicka en kommentar